neděle 7. února 2016

Za Evropu beze strachu a nenávisti, za Solidaritu bez hranic (fotogalerie z demonstrací)

V sobotu se v Praze konalo hned několik demonstrací, z nichž dvě byly zaměřené jednoznačně na podporu uprchlíků, zatímco tři proti nim. Podařilo se mi částečně fotit na obou demonstracích; v nejvyhrocenějších chvílích dole na Klárově už mi na focení nezbývalo bohužel dost světla. Fotky z mobilu jsem zároveň průběžně postoval na Twitter.
 
Podrobný průběh demonstrací už popsali jiní (nejlepší popis vytvořili zřejmě redaktoři Deníku Referendum), proto jen ve zkratce: zatímco jedna prouprchlická demonstrace se konala na Pohořelci a účastnili se jí i zástupci některých politických stran (konkrétně Zelení a mládežnická frakce sociálních demokratů Idealisté.cz), druhá začínala na Malostranském náměstí a velkou část účastníků tvořili zástupci antifašistických a anarchistických kruhů. Nakonec se obě prouprchlické demonstrace setkaly na Klárově.

V Praze se první únorový víkend konaly dvě demonstrace na podporu uprchlíků a tři proti nim. Na snímku prouprchlická demonstrace pořádána antifašisticky a anarchisticky laděnými skupinami.

Sobotní demonstrace byly jednoznačně nejvyhrocenějším protestním dnem v souvislosti s uprchlickou krizí, který se v Praze za poslední rok udál. Během celého dne došlo hned k několika fyzickým potyčkám, které mohly přerůst v masový střet demonstrantů. Antifašistický průvod v jedné chvíli napadli maskovaní muži, zřejmě neonacisté. Na Klárově se pak začali návštěvníci pro- a protiuprchlických demonstrací míchat mezi sebou a v jednu chvíli nebylo úplně jasné, kdo je kdo. V jeden moment na Klárově dav prouprchlické demonstrace začal panikařit, když si - údajně - kdosi z antifašistů spletl policisty v civilu s neonacisty a dostal se s nimi do střetu. Vyvrcholení celého dne v podobě útoku na squat Klinika, který se silně angažuje v pomoci uprchlíkům, bylo smutným, ale ve skutečnosti logickým vyústěním násilného průběhu celého dne.

Jednou z událostí celého dne, které je potřeba věnovat zvýšenou pozornost, je chování policie. Osobně jsem nikdy nepropadal lacinému pocitu, že všichni policisté musí být z principu křiváci, a přišlo mi hloupé je kritizovat za první poslední. Tentokrát se ale objevilo hned několik momentů, které jsou velmi podivné. Zaprvé jde o spekulace ohledně chování policistů při napadení ze strany maskovaných útočníků. (Aktualizace, 08.02. 21:25: Během pondělí policie přiznala, že nezahalený muž v hnědé bundě, který stojí vedle maskovaných účastníků a který měl podle některých spekulací útok maskovaných mužů koordinovat, je kriminalista. Zároveň však uvedla, že jeho úkolem bylo bránit střetům mezi jednotlivými skupinami demonstrantů a nikoliv je podněcovat. Server ANTIFA zase v pondělí vydal článek, podle kterého jsou zahalení muži slávističtí chuligáni, a že není pravděpodobné, že by šlo o policejní provokaci.) Zadruhé jde o tvrzení redaktorů Českého rozhlasu, že jim policie odmítla pomoci při napadení jejich dodávky s tím, že "si za to mohou sami, protože lžou a mají si zajistit vlastní ochranku". Jak tomu bylo ve skutečnosti se i coby účastník demonstrací mohu jen domnívat, neboť přímo jsem ani u jednoho incidentu nebyl. Ale mráz po zádech mi běhá z obou.


Demonstrace Za Evropu beze strachu a nenávisti začínala svůj průvod na Pohořelci.


Po krátkém přesunu se začalo s projevy řečníků.

Jeden z organizátorů Jakub Hein.

Povšimněte si prosím plakátu se Zemanem, k(K)onvičkou a hákovým křížem.

Na demonstraci promluvila i Eva Zahradníčková, přítelkyně aktivisty, kterého minulý víkend pobodali neonacisté.

Na demonstraci Za Evropu beze strachu a nenávisti se objevila i řada zástupců politických stran, zejména Zelených a mládežnické frakce ČSSD s názvem Idealisté.cz.

Nový předseda Strany zelených Matěj Stropnický na demonstraci také vystoupil jako jeden z řečníků.

Historička umění Milena Bartlová.

Zástupkyně iniciativy Socialistická solidarita Marie Lukáčová.

Druhá demonstrace na podporu uprchlíků s názvem Solidarita bez hranic: akční den proti pevnosti Evropa začínala na Malostranském náměstí a posléze se vydala na Hrad za protimuslimskými demonstranty.

 Stranické bannery by se na ní hledaly těžko, tady vlály anarchistické vlajky...

... a skandovaly se antifašistické slogany.

Demonstrace Solidarita bez hranic se následovně vydala na Klárov.

Na Klárově se posléze obě prouprchlické demonstrace setkaly. Ve chvíli, kdy na Prahu padla tma a focení začal komplikovat nedostatek světla, se začaly odehrávat ty největší střety s příslušníky protiuprchlických demonstrací.


Pokud máte pocit, že autor fotoreportáže je zatracený sluníčkář a měl by si vzít všechny ty muslimy k sobě domů, můžete mu zanadávat na Facebooku a na Twitteru.