pondělí 27. března 2017

Pochod pro Evropu v Praze

Evropská unie slaví v těchto dnech 60 let od vzniku Římských smluv, klíčového dokumentu, který položil základ dnešní unijní osmadvacítce. Děje se tak v situaci, kdy se unie v důsledku Brexitu připravuje na odchod třetí největší členské země a výsledek voleb v Německu a Francii do velké míru určí, jakým směrem se organizace do budoucna vydá. Zdali směrem k hlubší integraci, nebo naopak méně či více řízené dezintegraci. Po celé unii se proto konaly demonstrace na podporu evropského projektu a menší shromáždění se uskutečnilo i v Praze. 

Shromáždění se sešlo v sobotu 25. března na pražském Petříně, kde na rozhledně demonstrující vyvěsili evropskou vlajku. Posléze se pochod čítající zhruba sto lidí vydal směrem na Klárov, kde vystoupili řečníci z řad politiků i aktivistů.

Na shromáždění promluvili mimo jiné Jiří Pospíšil (europoslanec za TOP 09), Pavel Svoboda (KDU-ČSL) či prezidentský kandidát Marek Hilšer. Předsedu Zelených Matěje Stropnického nahradil na poslední chvíli pražský radní Petr Štěpánek a svého zástupce měli i mladí sociální demokraté. Ve shromáždění se objevil i předseda Pirátů Ivan Bartoš či hvězda sociálních sítí z TOP 09 Dominik Feri.

Pochod vyrazil z Petřína na Klárov přes Karlův most. Protestující se volně mísili s turisty.

V čele shromáždění šla obrovská unijní vlajka.

A křičelo se teda z plných plic!

Na shromáždění na Klárově promluvil i Jiří Pospíšil, europoslanec zvolený za TOP 09 a někdejší výrazný člen ODS. Do své reportáže ho bryskně ulovili kolegové z Primy.

Ano EU, ne nacionalismu!

Na demonstraci se sešlo dohromady zhruba sto lidí.

Prezidentský kandidát Marek Hilšer.

Na demonstraci nechyběl ani facebookový aktivista a výrazný TOP 09 Dominik Feri. Na fotografie pravděpodobné obsluhuje svůj Facebook, Instáč, Snapchat, Twitter a YouTube Channel, zatímco se o projev snaží jeden z řečníků.

Za aktivista zadržené toho dne v Bělrousku se alespoň ukázalo vítězné véčko.

Europoslanec za KDU-ČSL Pavel Svoboda.

Jeden z účastníků shromáždění, který působil dojmem, ehm, jakoby do shromáždění úplně nepatřil. Ponecháváme bez dalšího komentáře.

Předsedu strany Zelených Matěje Stropnického zastoupil pražský radní Petr Štěpánek z téže strany.

Přijel pozelenu na kole a ani z trikotu se převléknout nestihnul...

Na akci se dostavil i Jan Vrobel, aktivista a plodný facebookový publicista, který před dvěma roky patřil k jedním z nejhlasitějších prouprchlických aktivistů.

Kostýmy byly nápadité!

Jeden ze shromážděných připomněl i odkaz Václava Havla.
Předseda Pirátů Ivan Bartoš a Evropskou unii názor jasný.

Mezi řečníky promluvil i Okamura. Tedy ten druhý, respektive třetí Okamura. Každopádně ne ten, který provozuje Japa shop a hřmí proti migrantům.
Tomáš Peszynski, jeden ze spoluorganizátorů, čte společné prohlášení.
A nakonec se zpívala hymna. Ta evropská teda. Neboli Óda na radost.

Autora fotoreportáže můžete sledovat na Facebooku a na Twitteru.






Demonstracím se na Vinohradské kavárně věnujeme pravidelně, podívat se můžete i na fotoreportáže z těchto shromáždění:


Prague Pride 2016 (13. srpna 2016)
Za Evropu beze strachu a nenávisti, za Solidaritu bez hranic (6. února 2016)
Tahle Země patří všem! (17. listopadu 2015)